Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Zamów zakwas na żurek staropolski na artmankiszonki.pl.

W ostatnich latach z rzadka już zjadamy obiady z dwóch posiłków. Przez ciągły pośpiech, a przez to chęć ekspresowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były najczęściej jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją w ofercie bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie podawane podczas spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – barszcz biały i żurek – różnica tkwi w mące

Jeżeli spyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie widzi podstawowych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, choć trzeba zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każde danie jest odbiciem subiektywnych upodobań i kunsztu kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kiszonej albo z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, gdyż w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 rodzaje:
– kwaśny, gęsty żur sporządzany zwykle z pokaźną ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.

Zakwas na żurek albo barszcz biały można kupić

Preparacja zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest skomplikowane, choć nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych znajduje się wiele przepisów na zakwas, które warto przetestować. Wykorzystując jednakże domowy zakwas powinno się przewidzieć przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy chrapka np. na barszcz biały przyjdzie do was bez ostrzeżenia, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym ugotujemy przepyszny biały barszcz i żurek śląski bądź staropolski.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]