Potrzebujesz barszczu czerwonego z koncentratu w butelce? Skieruj się tu.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą jemy najczęściej podczas Wigilii lub dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja spożywania posiłków z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w postaci zupy, lecz także jako uzupełnienie do wielu potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do bułeczek drożdżowych z mięsnym nadzieniem
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego lekko słodkawy, a zarazem kwaśny aromat sprawia, iż świetnie stapia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni preferują w nim ziemniaki, plastry kiełbasy i jajo, inni zalewają nim uszka z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to klasyczna potrawa na obiad, ale także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy cudownie pasuje do chrupiącego krokiecika z grzybami czy bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.
Warto wspomnieć, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również dużo żelaza, dlatego zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie zazwyczaj spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – kup bądź przygotuj samodzielnie
Nie istnieje kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia to danie. Niektórzy wolą pikantny barszcz, odpowiednio pieprzny, inni dosypują do niego odrobinę cukru, by uwydatnić naturalny słodki smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a jednocześnie zawiera więcej ważnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyrządzać samemu, jednak okres fermentacji trwa około siedmiu dni. Jeśli jednak nieoczekiwanie najdzie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź online.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]