Więcej o ogórkach kiszonych na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, w sałatce, na kanapce czy jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszone warzywa są równie smaczne, co zdrowe.
Ogórki kwaszone – z czosnkiem, koprem lub z innymi przyprawami
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Używa się do tego beczułek z drewna bądź pojemnych kamiennych garnków, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą. Później zostawia się pojemnik na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą spożyć ogórki już po paru dobach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, niemniej jednak smak kwaszonych ogórków można urozmaicić też różnymi przyprawami, m.in. cząstkami papryki, liśćmi laurowymi albo gorczycą. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby samemu przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarnią lub piwnicą, w której może przechowywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z ogórków kiszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w kubełkach czy w workach z folii, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Czy należy jeść kwaszone ogórki?
Od stuleci znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa korzystnie oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, ponieważ wespół z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie oddziaływają na ich florę, wspomagając w ten sposób trawienie. Lecz to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kcal na 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę C, K1 i A, witaminy z grupy B, jak również mnóstwo minerałów koniecznych do prawidłowego działania organizmu, to np. żelazo, magnez, wapń, selen i fosfor. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli uwielbiamy kwaśne smaki, polecamy nie wylewać jej po zjedzeniu kiszonek. Lepiej ją wypić albo wykorzystać do zupy ogórkowej, bowiem w miarę kiszenia witaminy przedostają się po trosze do soku. Należy jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]