Przetwory ekologiczne – zdrowa, naturalna żywność

Jeśli potrzebujesz ekologicznych przetworów, koniecznie wejdź na https://tinyurl.com/yem3vf3a.

Od prężnego rozwoju branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX wieku, artykuły spożywane przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej poszukują oni artykułów wytworzonych z żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna – z upraw nie stosujących syntetycznych nawozów i pestycydów

By konkretny wyrób oferowany w naszym kraju mógł nazywać się „eko”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej sporządzone muszą pozyskać konkretne certyfikaty przyznawane przez wyznaczone do tego instytucje. Kluczową jednak cechą spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż wykorzystane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa uprawiano z zachowaniem głównych norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie używali syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również szkodzą ekosystemowi. Niektóre wszak nawozy wywołują odkwaszenie gleby lub zanieczyszczają wody powierzchniowe, a natryski upraw syntetycznymi pestycydami często są powodem obumierania pożytecznych pszczół. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy warzywa i owoce posiadają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych substancji przeniknie do ciała ich konsumentów.

Zamawiasz przetwory ekologiczne? Czytaj wnikliwie informacje na etykiecie

Przetwory ekologiczne podlegają ciągłej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym także w trakcie przechowywania oraz przewozu. Co kluczowe, jeśli przetwór spełnia wymogi, jego producent obok rutynowych informacji między innymi o temperaturze składowania, kaloryczności, wadze netto, kraju pochodzenia ingredientów czy terminie przydatności do spożycia, musi również obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego ten produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc białe gwiazdy tworzące w kształt listka. Wypatrując żywności ekologicznej wypada więc czytać dokładnie etykiety wyrobów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o uzyskanych certyfikatach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]