Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Kup sól kłodawską.

Składnikiem koniecznym do poprawnego działania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu należy stosować je podczas gotowania?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak jedzenia. Pomimo, że nadmierne użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 g dziennie) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów i pierwiastków, m.in. żelazo, potas czy magnez, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i żelaza

Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi znakomity do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią potasu, cynku czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]