Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Sprawdź, gdzie kupić sok z kapusty kiszonej.

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezbędne dla jego prawidłowego działania.

Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo związków wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to też skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonych buraków – dlaczego powinno się go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody żołądka. Działają one także osłonowo podczas terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]