Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Dowiedz się, gdzie zamówić sok z kiszonych buraków.

Kwaszonki używa się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem mówi się też o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.

Redukuje poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kiszonej kapusty

Zapewne większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaskowaty, jednakże niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy PP, E, A oraz C, jak również przeróżne minerały, jak np. żelazo, cynk i potas. Wielu ludzi może mieć problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, lecz warto sięgać po niego systematycznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, a to sprawia, iż może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie wolno nadużywać – zaleca się spożywać maksymalnie jedną szklankę soku na dzień.

Gdzie kupić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?

Kolejnym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni, a który pijemy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność organizmu: wyostrza koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a jednocześnie obniża poziom cholesterolu we krwi. Chociaż buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na choroby nerek albo reumatyzm.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, by przyrządzać soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w swoim sklepie bądź zamówić przez internet na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki należy składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]