Kwaszonki używa się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem mówi się też o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z…
W ostatnich latach z rzadka już zjadamy obiady z dwóch posiłków. Przez ciągły pośpiech, a przez to chęć ekspresowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o…
Ekspresy do kawy z systemem Dolce Gusto na dobre wtopiły się w krajobraz naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede…
W zupie, w sałatce, na kanapce czy jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to…
Pomimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych połączeń aromatów, nie znaczy to, iż zestawianie ze sobą produktów, które pozornie absolutnie się wykluczają, nie może dać interesujących…
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą jemy najczęściej podczas Wigilii lub dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których…
Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to znakomita droga do zdobycia dodatkowych umiejętności – przyswojenie sobie odpowiednich praktyk produkcyjnych i tajników najrozmaitszych receptur czy po prostu nauczenie…
Od prężnego rozwoju branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX wieku, artykuły spożywane przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich zdatność…
Domowe sporządzanie wysokoprocentowych trunków cieszy się coraz większą popularnością. Dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę w tej dziedzinie, przygotowaliśmy kompleksowy poradnik o tym, jak…