Mają wyjątkowy aromat, prezentują się bardzo interesująco, a nabyć je można tylko w jednym miejscu na Ziemi. O co chodzi? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem historycznej stolicy Polski i dumą tamtejszych piekarzy. Z jakiego powodu cieszą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają skosztować akurat opisywanego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o historii kilka słów
Historia wypiekania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W kronikach pierwszy raz pojawiły się wiek później, kiedy odnotowano, że jadła je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je wyłącznie w czasie Wielkiego Postu, jednak później na stołach pojawiały się także w innych porach roku. W piętnastym stuleciu władca Jan Olbracht ustanowił dekret, według którego mogli produkować je wyłącznie piekarze z Krakowa. Podobną rzecz zrobiła pięć stuleci potem UE, wpisując je na listę produktów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – sposoby wypieku
Obwarzanki mają formę okręgu z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią oraz średnicę około piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od początku wytwarzane są w myśl identycznego przepisu. Ich określenie oraz unikalny aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi sezamem lub serem – i piecze.
Lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]